ماجرای این ستاره عجیب در آسمان چیست؟
به گزارش مجله زیبایی زندگی، ستاره شناسان ستاره ای عجیب در آسمان پیدا نموده اند؛ این ستاره نوترونی، بر خلاف سایر ستارگان نوترونی، جرمی کمتر از خورشید ما و حجمی کوچک دارد.
ستاره شناسان اخیرا پیروز به کشف جسم فشرده ای شده اند که احتمالا می توان آن را در زمره اجرام عجیب و غریب آسمانی قرار داد. این جسم فشرده کروی شکل با نام XMMU J173203.3-344518 با جرمی حدود سه چهارم خورشید ما، تقریبا هم مقدار منهتن است. این شاید یکی از عجیب ترین چیزهایی باشد که تا کنون مشاهده شده است.
به نقل از ساینس الرت، اما آیا واقعا این یک مورد عجیب است؟ یک مطالعه نو به وسیله اخترفیزیکدانان دانشگاه سائوپائولو و دانشگاه فدرال ABC در برزیل تایید می نماید که این حباب متراکم شگفت انگیز ستاره ای، ممکن است واقعا عجیب باشد، اما شاید نه به شکلی که ما فکر می کنیم.
سال گذشته، محققان موسسه اخترشناسی و اخترفیزیک در دانشگاه توبینگن در آلمان، فاصله بین ما و جسد کوچک یک ستاره مرده را که دور بقایای ابرنواختر HESS J1731-347 می چرخد، دوباره ارزیابی کردند. محاسبات نو نشان داد که این جسم فشرده، در فاصله 8150 سال نوری از ما قرار گرفته است، در حالی که قبلا فاصله آن 10 هزار سال نوری تخمین زده می شد. با معین فاصله نو احتیاج به محاسبه مجدد خصوصیات جسم فشرده، به ویژه مقدار و جرم آن هم بود. اینجا است که ماجرا قدری هیجان انگیز می گردد.
وقتی سوخت ستاره ای با جرم و گرانش معین تمام می گردد، در یک رعد و برق کیهانی از گرما و الکترومغناطیس فرو می ریزد که بخشی از لایه های بیرونی آن را منفجر می نماید. در اعماق هسته آن، الکترون ها در هسته های خود فشرده می شوند و پروتون ها را مجبور می نمایند تا بار خود را از دست بدهند و به نوترون تبدیل شوند. این جا است که یک ستاره نوترونی تازه متولد می گردد.
گمان می رود که حد جرم حداقلی برای یک ستاره نوترونی کمی بیش از یک جرم خورشیدی باشد. سبک ترین جرمی که تا به امروز کشف شده است تنها 1.17 برابر جرم خورشید است. XMMU J173203.3-344518 با 77 درصد جرم خورشید صرفا یک رکورد نیست. اینکه یک ستاره نوترونی تا این مقدار کوچک باشد، کمی گیج نماینده است و این یعنی شاید این جسم فشرده اصلا یک ستاره نوترونی نباشد. محققان با تصور اینکه این جسم به نام ستاره عجیب و غریب، متشکل از ذرات معروف به کوارک های عجیب و غریب است، نتیجه گیری خود را در اختیار سایر محققان قرار دادند.
این تحقیق در Astronomy and Astrophysics Letters پذیرفته شده است و در حال حاضر در arXiv موجود است.
منبع: همشهری
منبع: فرادید