10 جاذبه گردشگری برتر شهر قزوین

به گزارش مجله زیبایی زندگی، خبرنگاران: چیزی تا خاتمه تابستان و تعطیلات تابستانی نمانده و پیشنهاد می کنیم در این چند وقت باقی مانده سریع به شهر تاریخی و زیبای قزوین بزنید و از جاذبه های گردشگری آن دیدن کنید.

10 جاذبه گردشگری برتر شهر قزوین

برای اغلب مردم، خصوصاً تهرانیان، قزوین شهری است که برای رفتن به آذربایجان یا گیلان باید از آن عبور کرد. چیزی شبیه یک منزلگاه بین راهی، نه شهری که خود می تواند از مهم ترین مقاصد سفر در شمال ایران باشد. پس بیایید این بار که خواستید از شهر قزوین عبور کنید، یک روزی در این شهر زیبا بگردید و تماشای جاذبه هایش را از دست ندهید.

قزوین گذرگاه یا سکونتگاه؟

شهر قزوین یکی از بیست شهر استان قزوین و مرکز این استان است. این شهر در فاصله 130 کیلومتری پایتخت قرار گرفته و به وسیله بزرگراه و خط آهن از یک سو به تهران و از سوی دیگر به آذربایجان متصل می شود. طبق آخرین سرشماری، جمعیت شهر قزوین 402,748 نفر است. اقتصاد این شهر از قدیم الایام مبتنی بر کشاورزی و بازرگانی بوده و در دوره معاصر، بخش صنعت و خدمات نیز از رونق قابل توجهی برخوردار شده اند.

چشم انداز ها و چالش های گردشگری

قزوین دارای زمستان هایی سرد و تابستان هایی نسبتاً خنک است و میانگین دمای سالانه اش به 14 درجه سانتیگراد می رسد. بدین ترتیب این شهر در مهمترین فصل سفر، یعنی فصل تابستان از آب و هوای مناسبی برخوردار است؛ ضمن آنکه باغستان های قزوین به مساحت حدود 2500 هکتار، همچون کمربندی سبز این شهر را فراگرفته و بر لطافت هوایش افزوده اند.

از دیدگاه تاریخی، قزوین یکی از کهن ترین مراکز استقرار انسانی و شکل یابی جوامع بشری در فلات ایران است. این شهر از دوره باستان به علت قرار دریافت بر سر راه جاده ابریشم از آبادانی قابل توجهی برخوردار بود و در شروعین دهه های حکومت صفویان نیز یکچند به پایتختی ایران برگزیده شد. از این رو، آثار تاریخی شکوهمند و پرشماری دارد که مهمترین سرمایه آن برای توسعه گردشگری به شمار می روند.

جدا از دسترسی مناسب جاده ای و ریلی، می توان گفت قزوین از نظر وجود زیرساخت های گردشگری در تنگنای شدید قرار گرفته است. هرچند طبق آمار ارائه شده از سوی مرکز آمار کشور، قزوین یکی از 10 مقصد مهم گردشگری ایران از شروع سال 1394 تاکنون بوده است، اما مناطقی، چون الموت و دریاچه اوان، بیش از شهر قزوین در جذب گردشگران پیروز بوده اند.

به باور محمدعلی حضرتی ها، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین، ضعف زیرساخت ها، خصوصاً کمبود فضا های اقامتی و پذیرایی، مهم ترین مشکل حوزه گردشگری در قزوین است. این مقام مسئول می گوید: فضا های اقامتی مطلوب برای اقامت مسافران در سطح استان وجود ندارد و ضریب اشغال تخت در فضا های موجود حدود سه برابر میانگین کشوری است.

جاذبه های گردشگری قزوین

جاذبه های گردشگری داخل شهر قزوین به تعدادی است که می توان زمانی سه روزه و بیشتر را برای دیدنشان در نظر گرفت، اما در یک برنامه فشرده می توان 10 دیدنی برتر این شهر را در یک گردش یک روزه نیز تماشا کرد. در ادامه مهمترین آثار دیدنی قزوین معرفی می شوند.

کاخ چهلستون

کاخ و موزه چهلستون مهمترین اثر تاریخی قزوین و یکی از نماد های این شهر است. این کاخ در زمان شاه تهماسب صفوی که قزوین، پایتخت ایران بود، ساخته شد و از نمونه هم نام خود در شهر اصفهان چند دهه قدیمی تر است. در حال حاضر، این کاخ از آن رو که قزوین از مراکز مهم خوشنویسی ایران بوده، به موزه خوشنویسی تبدیل شده است.

پیش از اینکه کاخ چهلستون تبدیل به موزه خوشنویسی شود از آن به عنوان موزه اشیای تاریخی استفاده می کردند. در سال 1337 تصمیم گرفته شد تا کاخ چهلستون تغییر کاربری دهد و به عنوان گنجینه اشیای تاریخی و باستانی مورد استفاده قرار گیرد. از جمله اشیای تاریخی موجود در آن می توان به شی های مربوط به هزاره های سوم و اول پیش از میلاد (بیشتر ظروف سفالی و مفرغی) و همچنین ظروف و وسایل مربوط به دوران اسلامی از ابتدا تا دوره قاجار اشاره نمود.

آدرس:

مرکز شهر قزوین، در میدان آزادی (سبزه میدان)

موزه شهر

در این موزه که به معرفی تاریخ قزوین اختصاص پیدا نموده، آثاری از دوران پیش از تاریخ، دوران تاریخی و دوران اسلامی به نمایش درآمده است. بسیاری از این آثار از حفاری های دشت قزوین به دست آمده اند. از جمله آثار مهم این موزه می توان به این موارد اشاره نمود: سکه های متعلق به اشکانیان تا قاجار، مهر های نفیس و تاریخی، ظروف سفالی، فلزی و سنگی، اشیای زینتی، نظامی و کاربردی.

آدرس:

استان قزوین، شهر قزوین، خیابان هلال احمر

بازار قزوین و سرای سعدالسلطنه

بازار قزوین بازاری بزرگ با فضا های متعدد و معماری بسیار شکوهمند است؛ به گونه ای که زیبایی راسته ها و سرا های آن، عموم گردشگران را مبهوت می سازد. کالبد کنونی این بازار مربوط به دوره صفویه و پس از آن است و بیشتر بنا های فعلی در دوره قاجار ساخته شده اند.

جالب ترین بخش بازار، کاروانسرای سعدالسلطنه است که لقب بزرگترین مجموعه کاروانسرای درون شهری ایران را یدک می کشد و از آثار دوره ناصرالدین شاه قاجار است. این اثر تاریخی بی نظیر یکی از بزرگترین بنا های عمومی و سرا های بازرگانی کشور در دوره قاجار محسوب می شود که مشتمل بر تعدادی سرا های تو در تو و پیوسته که شمال 6 حیاط به نام های: 1 - سعدیه 2 - سعدالسلطنه 3- نگارالسلطنه 4 - قهرمانی 5 - بهشتی 6- راسته وزیر است. این مجموعه سرا ها از لحاظ معماری و شالوده ساخته شده از پوشش آجری و یکی از سرپاترین و نمونه عالی یک سرای بازگانی به حساب می آید.

آدرس:

مرکز شهر قزوین در خیابان امام خمینی (رشت سابق و پهلوی سابق تر)

مسجد جامع قزوین

مسجدالنبی از بزرگ ترین و کهن ترین مسجدجامع ایران است که بنای نخست آن روی آتشکده ای از دوران ساسانیان ساخته شده است. این مکان مقدس در چهار جهت در ورودی و صحن دارد که در هر کدام از صحن ها ایوان بسیار بزرگی ساخته شده است. عالی ترین معماری اسلامی و سنتی را می توان در گنبد بسیار زیبای مسجد و در مناره ها و صحن های آن مشاهده کرد. سبک معماری آن به دوران سلجوقی و صفویه برمی شود. گنبد فیروزه ای و مناره های کاشی کاری شده مسجد با ارتفاع زیاد از دوردست چشم ها را به خود جلب می نماید.

گنبد بزرگ مسجد آجری بوده و در قسمت جنوبی مسجد واقع شده است. این گنبد موقعی که از پائین به آن نگاه می کنیم، بسیار مرتفع و بزرگ با تزئینات زیبا و چشم نواز است. در قسمت جنوبی مسجد محرابی زیبا پوشیده از سنگ مرمر درست شده است که اطرافش را با کاشی های رنگارنگ تزئین نموده اند و در فاصله کمی از آن منبری از جنس سنگ وجود دارد که خیلی هم زیبا است. روی دیوار آن در جا های خاص به شکل کتیبه وجود دارد که روی هر کدام از آن ها به خط های زیبای قدیمی گچبری شده است.

آدرس:

قزوین، خیابان شهدا (سپه سابق)

مسجدالنبی

مسجد النبی قزوین همانند مسجد جامع قزوین دارای شبستانی است که محل تجمع مردم این شهر به حساب می آید. این مسجد با 14 هزار مترمربع مساحت، از نظر گستردگی صحن و شبستان ها و شیوه معماری در نوع خود منحصر به فرد است. این مسجد در کنار مجموعه بازار قزوین قرار گرفته است که از شور و هیجان مردمی خاصی در این راسته و بازار و مسجد را فرا می گیرد. با قدم زدن در این مجموعه زیبا علاوه بر حضور در این مسجد، از زنده بودن این بازار نیز بی نهایت لذت خواهید برد.

آدرس:

ضلع جنوبی خیابان امام خمینی (ره)

حمام قجر

حمام قجر از بزرگترین و قدیمی ترین حمام های قزوین و صندلی موزه مردم شناسی این شهر است. این حمام برخلاف نام خود، در دوره صفویه، توسط یکی از سرداران شاه عباس ساخته شده و بیش از 400 سال قدمت دارد. در حمام قجر، جلوه هایی از تاریخ اجتماعی قزوین را در سه بخش اقوام، آداب و رسوم و مشاغل به نمایش گذاشته اند. تزئینات گرمابه شامل کاشیکاری و طاق های رسمی بندی شده است و کف آن با سنگ مرمر مفروش شده است. پشت بام این حمام نیز هم سطح خیابان است.

این اثر تاریخی در سال 1379 توسط میراث فرهنگی و گردشگری استان قزوین خریداری و با سرمایه گذاری شهرداری قزوین و مدیریت سازمان نوسازی و بهسازی مرمت شد و هم اکنون به عنوان موزه مردم شناسی در 3 بخش اقوام، آداب و رسوم و مشاغل مورد بازدید علاقه مندان قرار می گیرد.

آدرس:

خیابان عبید زاکانی کنار بازارچه و مسجد آقا کبیر

سردر عالی قاپو و خیابان سپه

قزوین در دوره شاه تهماسب صفوی، دارای کاخی به نام عالی قاپو بود که اکنون تنها سردر شکوهمند آن باقی مانده است. این سردر رو به خیابان سپه (شهدا) چهره می گشاید که خود نخستین خیابان ایران به شمار می رود و حدود 500 سال قدمت دارد. این خیابان منبع الهام در ساخت خیابان چهارباغ عباسی در اصفهان بوده است.

آدرس:

قزوین، تقاطع خیابان پیغمبریه و سپه

حسینیه امینی ها

حسینیه امینی ها در واقع یک خانه بزرگ تاریخی است که برای انجام مراسم مذهبی به ویژه سوگواری محرم مورد استفاده قرار می گیرد و به همین علت به حسینیه معروف شده است. این خانه با چند دست حیاط در دوره قاجار ساخته شده و متعلق به یکی از تجار بزرگ قزوین به نام حاج محمدرضا امینی بوده است. زیباترین بخش خانه امینی ها سه تالار بزرگ و مجلل آن است که با ارسی های 9 دهنه و گره چینی شده از هم جدا می شوند. در حسینیه امینی ها به طور معمول بسته است، اما سرایدار آن همواره در را به روی گردشگران می گشاید.

آدرس:

قزوین، خیابان مولوی

آرامگاه حمدالله مستوفی

این آرامگاه هفت صد ساله با نمای آجری خود، یکی از زیباترین آثار تاریخی قزوین و متعلق به حمدالله مستوفی، مورخ بزرگ ایران در عصر ایلخانان مغول است. گنبد مخروطی و کشیده فیروزه ای رنگ آرامگاه از دور حسابی خود نمایی می­ کند. قدمت این آرامگاه به قرن هشتم قمری و دوره ایلخانیان بر می­ شود. این اثر در تاریخ 20 بهمن 1318 با شماره ثبت 332 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

آدرس:

قزوین، خیابان طالقانی، خیابان ملک آباد سابق، کوچه مستوفی

شاهزاده حسین

شاهزاده حسین فرزند دو ساله امام رضا (ع) بود که گفته می شود در خلال سفر تاریخی ایشان از مرو به خراسان در قزوین از جهان رفت و در همین شهر دفن شد. بنای اصلی بقعه او از آثار دوره صفویه و از حیث معماری بسیار نفیس است. همچنین سر در این امامزاده یکی از نماد های شهر قزوین به شمار می رود.

آدرس:

قزوین، خیابان جمهوری اسلامی، محله خندقبارمنبع: برترین ها
انتشار: 20 مهر 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: beauty-of-life.ir شناسه مطلب: 338

به "10 جاذبه گردشگری برتر شهر قزوین" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "10 جاذبه گردشگری برتر شهر قزوین"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید