برنامه سفر جاده ای در گشت و گذاری از رشت تا سرعین و سلطانیه
به گزارش مجله زیبایی زندگی، مقصدتان را رشت در نظر بگیرید، عجله را کنار بگذارید و به اردبیل و سپس زنجان بروید. جاذبه های طبیعی و تاریخی این مسیر، سفری به یادماندنی برای شما مهیا خواهد نمود.
برای این سفر حداقل به دو روز زمان احتیاج دارید، پس اگر ساکن شمال کشور هستید یا سفری به رشت رفته اید و چشم انداز سبز جنگل و پهنه آبی دریا را خوب سیاحت نموده اید، با این سفر تجربه ای تازه رقم بزنید؛ از تجربه آب تنی در چشمه های آبگرم گرفته تا بازدید از بناهای ثبت دنیای شده مقبره شیخ صفی الدین اردبیلی و گنبد سلطانیه تا معبد کمتر دیده شده داشکسن و نقش اژدهای معروفش. سفری که طبیعت گردی و بازدید از مکان های تاریخی را نیز در برنامه آن گنجانده ایم تا پروپیمان تر شود. یادتان باشد که در این سفر به شهرهایی خواهید رسید که تا اواسط اردیبهشت ماه، شب های سردی دارند و باید لباس های گرم زمستانی همراه خود داشته باشید.
چطور برسیم؟
از رشت باید راهی پونل شوید و از آنجا نیز به خلخال برسید. این یعنی 136 کیلومتر رانندگی، تقریبا در دو ساعت و نیم. بعد از کرندق و هیر با 120 کیلومتر رانندگی به اردبیل می رسید. با توجه به جاده حدود سه ساعت در راه خواهید بود. از اردبیل تا سرعین نیز 30 دقیقه راه دارید. بعد از عبور از نیر و بستان آباد در یک مسیر تقریبا 204 کیلومتری که منطقه حفاظت شده بزقوش را دور می زند و پس از حدود چهار ساعت رانندگی به میانه می رسید. فاصله 130 کیلومتری میانه تا زنجان را نیز تقریبا در 100 دقیقه می پیمایید.
کجا بگردیم؟
در مسیر برگشت تان از زنجان، می توانید بزرگترین بنای آجری ایران را ببینید.
گنبد سلطانیه: در مسیر بازگشت تان از زنجان می توانید یکی دیگر از آثار دنیای ایران را ببینید. تقریبا 35 کیلومتر بعد از خروج از زنجان، می توانید قد و قامت بلند گنبد سلطانیه را در سمت راست آزادراه ببینید، اولین بنایی که هر تازه واردی به شهر سلطانیه مشتاق است ببیند. بدنه اصلی گنبد و تمام ساختمان آن با آجر ساخته شده و گنبد با روکش کاشی های فیروزه ای و لاجوردی و به شیوه معرق کاری تزیین شده، چنانچه گویی جامه ای فیروزه ای بر تن نموده است.این گنبد نخستین گنبد دو جداره در دنیا است که نمی توان نمونه ای قدیمی تر از آن در دنیا یافت. ضخامت گنبد 160 سانتی متر و فضای خالی بین دو پوسته 60 سانتی متر است.
این غول آجری 48.5 متری مجموعه آرامگاهی الجایتو یا همان سلطان محمدخدابنده هشتمین ایلخان مغول است. علاوه بر خود مجموعه و موزه اش، ارگ سلطنتی، آرامگاه ملاحسن و بقعه چلپی اوغلی از دیگر بخش های دیدنی سلطانیه است.
معبد داش کسن: یک اثر تاریخی دیدنیی در نزدیکی سلطانیه، معبد داش کسن یا سنگ برُان است با نقش دو اژدهای افسانه ای در نزدیک آن. این معبد با شهر سلطانیه حدود 10 کیلومتر فاصله دارد. وارد جاده سلطانیه به سمت قیدار شوید و پس از حدود پنج کیلومتر رانندگی، در سه راهی به سمت چپ تان بپیچید تا به روستای ویر برسید. بعضی قدمت این مجموعه را مربوط به دوره ساسانی و بعضی نیز مربوط به دوره ایلخانی می دانند.
غار کتله خور: برای رسیدن به غار دیدنیی کُتل خور یا کتله خور وارد جاده سلطانیه به قیدار شوید تا اول به زرین رود و بعد به روستای گرماب برسید. از گرماب نیز طبق تابلوهای غار رانندگی کنید. گفته می شود قدمت این غار به 30 میلیون سال قبل برمی شود. اینجا یکی از بلندترین غارهای ایران است که 16 هزار متر دالان و راهروی ثبت شده دارد. برای گشت وگذار در این غار باید بلیط خریداری کنید و البته هیچ خوردنی نیز با خود وارد غار نکنید.
رشت
معمولا دیدنی های رشت در تب و تاب مسافران دریا گم می شود.
باغ محتشم: شاید زمانی که صادق خان اکبر بیگلربیگی از ملّاکان بزرگ رشت در دوره ناصری، دستور ساخت باغ و عمارتی زیبا را در رشت داد، فکرش را نیز نمی کرد که بعدها این باغ را به نام دامادش باغ محتشم بشناسند. باغ محتشم امروزه یکی از مهم ترین بوستان های تاریخی شهر رشت است. باغ محتشم با عمارتی که به نام کلاه فرنگی شناخته می شود و جاذبه هایی مثل ساعت آفتابی، دیواره سنگ نوردی، زمین بازی و آکواریوم بزرگی که ده ها قطعه از ماهیان زیبای آب های شمال و جنوب کشور را دارد، یکی از تفرجگاه های مهم شهر رشت است. ورودی اصلی این باغ در سه راه پارک شهر واقع شده است و از وسطش یکی از دو رودخانه شهر رشت یعنی گوهر رود عبور می نماید.
موزه رشت: موزه رشت، روزگاری خانه میرزا حسین خان کسمایی از یاران نزدیک میرزا کوچک خان جنگلی بود و چند سال است که تبدیل به موزه باستان شناسی و مردم شناسی رشت شده است. برای دیدنی این خانه تاریخی و داشته های ارزشمندش باید تا خیابان بیستون بروید و کمی بالاتر از پاساژ بزرگمهر واردش شوید. برای دیدن بخش باستان شناسی باید به سرداب عمارت بروید و نمونه های زیبایی از زیورآلات باستانی، ریتون های سفالی و فلزی با سر گاو و قوچ، ابزارهای جنگ مفرغی و همین طور نمونه هایی از سکه های مختلف دوران اسلامی را ببینید که همگی در اکتشافات سراسر استان به دست آمده اند.
خانه ابریشمی: خانه ابریشمی، نام یکی از رویایی ترین خانه های قدیمی رشت است. خانه ای که حاج میرزا ابریشمی آن را در دوره قاجار خرید و بازسازی اش کرد و امروز به محلی برای دیدن دیوارهای سراسر طرح و نقش تبدیل شده است. در محله صیقلان رشت، دیدن این خانه و تالار آینه و چینی خانه اش را از دست ندهید.
موزه میرزا کوچک خان
میرزا یونس کوچک جنگلی معروف به میرزا کوچک خان احتمالا شناخته شده ترین شخصیت گیلک در تاریخ ایران است.
اگر می خواهید این فرد آزادی خواه را بیشتر بشناسید و خاطره او و سریال محبوب دهه 60 را زنده کنید، سری به خانه میرزا بزنید که چند سالی است تبدیل به موزه شده است. عکس ها، دست نوشته های او و وسایل قدیمی این خانه را دیدن کنید. این موزه در خیابان استادسرای رشت واقع شده است.
ماسال: ماسال یکی از شهرهایی است که در این مسیر تنها از آن عبور خواهید کرد. ماسال که از جاهای دیدنی اطراف رشت به شمار میرود، در کنار شهر همسایه اش شاندرمن، زیباترین و شناخته شده ترین ییلاق های استان گیلان را دارند. البته در این فصل سال این ییلاق های مرتفع بسیار سرد هستند و در گرمای تابستان باید به آن ها سر بزنید.
اردبیل
یکی از مهم ترین منطقه ها دیدنی اردبیل، مقبره دنیای شیخ صفی اردبیلی است.
بقعه شیخ صفی: 300 متر که از چهارراه امام در مرکز شهر به سمت عالی قاپو بروید، گنبد معروف الله الله در سمت راست تان اولین نشانه آشنایی است که به چشم تان خواهد خورد. این مجموعه در سال 89 به لیست میراث فرهنگی یونسکو پیوست. در مجموعه بقعه شیخ دیدنی های بسیاری پیدا می کنید، اما آنچه که نباید از آن غفلت کنید مقبره شیخ، تالار چینی خانه، قندیل خانه و مقبره شاه ناماعیل اول و شهدای جنگ چالدران است.
بازار و حمام آقانقی: از بقعه شیخ صفی که به سمت میدان قیام بروید، بازار تاریخی اردبیل 200 متر آن سوتر از میدان عالی قاپو در سمت راست شما واقع شده است و ابتدای خیابانی که سمت چپ شما است، حمام تاریخی آقانقی با تابلوی موزه مردم شناسی اردبیل منتظرتان است.
پل های تاریخی: پل های تاریخی هفت چشمه، سیدآباد و یعقوبیه را برای دیدنی چشم انداز رودخانه بالخلو نیز که شده، نباید از دست بدهید. این رودخانه بعد از زهکشی و زیباسازی در دو سال اخیر به یکی از دیدنی ترین نقاط شهر تبدیل شده است.
دریاچه شورابیل: این دریاچه که در غرب شهر واقع شده است، زمانی نه چندان دور به خاطر شوری آب و خاصیت درمانی گِل اش شهره بود، حالا با اضافه شدن آب به آن و گسترده شدن مساحتش به محلی کاملا تفریحی تبدیل شده است. می توانید در آن قایق سواری کنید، در رستوران های اطراف و حتی روی دریاچه غذا بخورید و از بزرگترین شهربازی شهر لذت ببرید.
میانه
اگرچه در میانه و حوالی آن می توانید به دیدنی آثاری مثل مسجد سنگی و قلعه دختر بروید، اما منطقه بزقوش بسیار دیدنیی است.
بزقوش: منطقه حفاظت شده بزقوش یا پرنده خاکستری نام رشته کوهی است که حالا نام یکی از منطقه ها حفاظت شده آذربایجان شرقی و بخش هایی از میانه و سراب را در بر می گیرد. بزقوش دو قله بلند بالای سه هزار متر و بسیار پرآب دارد. این منطقه پستاندارانی مثل کل و بز، خرس، گرگ، روباه و جوجه تیغی و پرندگان شکاری مثل عقاب، شاهین و کرکس دارد.
رودخانه قزل اوزن: این رود از مهم ترین رودخانه های جنوب آذربایجان شرقی و زنجان است که به فارسی طلای روان معنا می دهد. این رود از ارتفاعات استان کردستان سرچشمه می گیرد و در نهایت به سد سفیدرود می ریزد. اگرچه روی این رودخانه نیز سد بسته شده و مخصوصا در سال های اخیر کم آب شده، اما با طبیعت دیدنیی که این رود در این منطقه به وجود آورده در بعضی نقاط می توانید به حاشیه اش بروید. در بعضی روستاهای حاشیه این رودخانه، برنج نیز کشت می شود. پل های زیبایی را نیز که عموما به نام پلدختر شناخته می شوند، روی این رودخانه می توانید ببینید.
زنجان
موزه تا عمارت های تاریخی، جاذبه های زنجان برای بازدید هستند.
موزه مردان نمکی: بعد از پیدا شدن مردان نمکی در اطراف زنجان، خانه ذوالفقاری زنجان، خانه مردان نمکی شده است. این مردان در واقع اجساد نمک سود شده ای هستند که از معدن نمک چهرآباد بیرون کشیده شدند. مردانی هزار و 700 تا دو هزار و 300 ساله دارند. برای ملاقات مردان نمکی و خانه مرموزشان، باید راهی سبزه میدان شوید و خود را به مرکز بافت کهنسال زنجان برسانید که زمانی محله اعیان نشین شهر به حساب می آمده است.
رختشویخانه: برای دیدن رختشویخانه معروف زنجان، باید خودتان را به قلب بافت تاریخی زنجان برسانید. رختشویخانه زنجان تنها رختشویخانه ایران است و رئیس وقت بلدیه زنجان حدود صد سال قبل بانی ساختش شد تا زنان شهر در امنیت و دور از سرما مشغول شست و شو شوند. اینجا چند سالی است که تبدیل به موزه مردم شناسی شده و راه رسیدن به آن از خیابان سعدی است.
مسجد جامع زنجان: مسجد جامع زنجان که محل رفت و آمد طلاب علوم دینی است، از سمت غرب به بازار زنجان وصل می شود. اما سرراست ترین مسیر برای دسترسی به مسجد جامع و دیدنی زیبایی هایش، خیابان امام (ره) و سبزه میدان است. از دیدنی های مسجد جامع یا سلطانی گنبد بزرگ، صحن وسیع و ایوان های رنگارنگ شده با کاشی های هفت رنگ است.
غوطه در آبِ گرم سرعین
شهر سرعین حدود 10 چشمه آبگرم دارد و در هر کجای شهر که اقامت کنید، به آن ها دسترسی خواهید داشت.
مجتمع آبدرمانی سبلان: این مجتمع بزرگ ترین مجموعه آبگرم سرعین است. سه استخر سرپوشیده، دو استخر برای خانم ها و یک استخر برای آقایان دارد، چهار سونای خشک و دو سونای بخار، به همراه تعداد بسیاری حوضچه و دوش خصوصی. ضمن آنکه در این مجتمع، مرکز خدمات پزشکی و درمانی نیز وجود دارد. دمای این آبگرم، حدود 47 درجه است.
مجتمع آبدرمانی بش باجیلار: یکی از قدیمی ترین آبگرم های سرعین، آبگرم بش باجیلار یا پنج خواهران است که آب آن از پنج چشمه آبگرم تامین می شود. دمای آب اینجا 42 درجه سانتی گراد است.
مجموعه آبدرمانی ایرانیان: یکی از مجتمع های نو آبدرمانی سرعین که در ورودی شهر واقع شده است، ایرانیان است. این مجموعه استخرهای جداگانه آبگرم، جوانان و بچه ها و سرسره آبی و همین طور امکاناتی مثل جکوزی، سونای خشک و بخار، حوضچه آب سرد و اتاق ماساژ دارد. دمای آب این مجموعه حدود 42 درجه است.
مجتمع گاومیش گلی: آبگرم گاومیش گلی (آبگیر گاومیش) یا آن طور که خود اهالی گامیش گلی تلفظ می نمایند، پرآب ترین چشمه آبگرم این منطقه است. دمای تقریبی آن 47 درجه است.
منبع: کجارو / کجارو / همگردی / tourismtravel.ir / map.ar1979.com