روابط تجاری ایران با 55 کشور آفریقایی توسعه یافت
به گزارش مجله زیبایی زندگی، سخنگوی گمرک ایران از افزایش تجارت میان ایران و قاره آفریقا خبر داد و گفت: در پنج ماه نخست امسال صادرات 40 درصد و واردات 147 درصد با 55 کشور قاره آفریقا نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته است.
به گزارش خبرنگاران، سخنگوی گمرک ایران از افزایش تجارت میان ایران و قاره آفریقا خبر داد و گفت: در پنج ماه نخست امسال صادرات 40 درصد و واردات 147 درصد با 55 کشور قاره آفریقا نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته است.
سید روح اله لطیفی در نشست بررسی فرصت های تجاری ایران و قاره آفریقا، اظهار کرد: توسعه روابط با همسایگان، کشورهای پیرامونی و حضور در بازار کشورهای نزدیک و همسو یکی از سیاست های دولت سیزدهم است که 55 کشور آفریقایی در این شاخصه ها قرار دارند.
وی با بیان اینکه در سال گذشته شاهد رشد مبادلات با قاره آفریقا بودیم، افزود: در سال گذشته به 50 کشور صادرات و از 18 کشور واردات داشتیم، البته در پنج ماه نخست امسال صادرات 40 درصد و واردات 147 درصد با 55 کشور قاره آفریقا نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته است.
سخنگوی گمرک گفت: در پنج ماه نخست امسال یک میلیون و 354 هزار تن کالا به ارزش 741 میلیون و 122 هزار و 922 دلار میان ایران و قاره آفریقا مبادله شد که از این اندازه سهم صادرات یک میلیون 311 هزار و 647 تن به ارزش 696 میلیون و 731 هزار و 412 دلار به 37 کشور آفریقایی بود و سهم واردات 42 هزار و 629 تن کالا به ارزش 44 میلیون و 391 هزار و 510 دلار از 19 کشور آفریقایی بوده است.
سخنگوی گمرک تاکید کرد: آفریقای جنوبی با 212 میلیون و 740 هزار دلار و رشد 203 درصدی، موزامبیک 105 میلیون و 292 هزار دلار و یک هزار و 511 درصدی، سودان با 85 میلیون و 283 هزار دلار و رشد 374 درصدی، نیجریه با 81 میلیون دلار و رشد 334 درصدی و غنا با 76 میلیون و 500 هزار دلار و کاهش 62 درصدی، پنج مقصد نخست کالاهای ایرانی در تجارت با قاره آفریقا در پنج ماه نخست امسال بوده است.
وی ادامه داد: تانزانیا با 12 میلیون 429 هزار دلار و رشد 168 درصدی، کنیا با 9.5 میلیون دلار و 518 درصدی، آفریقای جنوبی با چهار میلیون و 573 هزار دلار و رشد 320 درصدی، کنگو با چهار میلیون و 117 هزار دلار و غنا با سه میلیون و 343 هزار دلار و رشد 131 درصدی در پنج ماه نخست امسال پنج کشور مبدا (واردات) بودند، البته کنگو در سال گذشته تجارتی با ایران نداشته است.
لطیفی با بیان اینکه در تجارت با آفریقای جنوبی جهش مناسب داشتیم، اما به اهداف دست نیافته ایم، شرح داد: در سال گذشته ایران به آفریقای جنوبی254 میلیون و 268 هزار دلار با رشد 570 درصدی نسبت به سال 99 صادرات داشت و 6 میلیون و 445 هزار دلار واردات انجام داده است.
سخنگوی گمرک با تاکید بر اینکه بر اساس آمارهای تجاری در دهه گذشته تجارت ایران و قاره آفریقا فراز و نشیب بسیاری داشته است، گفت: گمرک آمادگی امضای موافقت نامه تجاری برای افزایش سرعت تجاری، کنترل گمرکی و تبادل و پردازش اطلاعات را دارد تا تبادلات افزایش یابد.
به گفته وی، مواد اولیه و ماشین آلات کالاهای وارداتی و مشتقات نفتی، پتروپالایشگاهی، مواد غذایی و مواد معدنی محصولات صادراتی به آفریقای جنوبی بوده است.
همکاری مناسب دولت سیزدهم برای توسعه روابط تجاری
در این نشست ویکا خومالو سفیر آفریقای جنوبی در ایران با بیان اینکه مبادلات ایران با کشورهای آفریقایی به قرن قبل بازمی شود که اندازه آن اندک بود، اظهار کرد: از زمان دستیابی آفریقا به آزادی و استقلال شاهد رشد مبادلات دو کشور هستیم؛ اما به دلیل برخی مسائل نتوانستیم به مرز مطلوب تجاری برسیم.
سفیر آفریقای جنوبی در ایران با بیان اینکه باید به مبادلات تجاری میان دو کشور توجه ویژه ای داشته باشیم، تاکید کرد: 55 کشور قاره آفریقا تفاهم نامه تجاری با یکدیگر دارند که موجب توسعه روابط چند جانبه و تسهیل و توسعه مبادلات با مقاصد تجاری دیگر شود.
وی با اشاره به اینکه در تجارت آفریقای جنوبی با ایران محصولات مبادله می شود؛ اما تبادل خدمات وجود ندارد، شرح داد: می توانیم این بخش از تجارت را نیز توسعه دهیم، البته نباید فراموش کرد که بیشتر محصولات میان این کشور با ایران غیرمستقیم وارد و صادر می شود.
خومالو تاکید کرد: پیش از این ایران و آفریقای جنوبی تفاهم نامه برای توسعه روابط تجاری داشتند که به اهداف آن دست نیافتیم اما می توان با تدوین موافقت نامه تازه با دولت سیزدهم که امکانات لازم را برای افزایش واردات و صادرات فراهم کرده است، به امضا رساند.
به گفته وی، دولت در ماه های اخیر نشان داده به توسعه روابط با آفریقا علاقه دارد و این را می توان از افزایش تقاضای ویزای تجاری و مالی برای سفر به این قاره متوجه شد.
وی با اشاره به مسائل ایجاد شده به دلیل اعمال تحریم ها در تجارت با ایران تاکید کرد: استفاده نکردن از سیستم سوئیفت، تبادلات بانکی را با مشکل روبرو کرده اما نبود خطوط مستقیم کشتیرانی و عدم دستیابی به توافقات، وقفه بسیاری در بهبود تجاری دو کشور ایجاد کرده است.
بیشترین تراکنش های مالی میان ایران و آفریقا در دولت سیزدهم
در این نشست بابک توتونچی رییس هیات مدیره باشگاه تجار ایران و آفریقا گفت: اشتراکات فرهنگی و اقتصاد بکر این قاره به نگاه استراتژیک نیاز دارد و به همین دلیل بخش خصوصی علاوه بر کشورهای همسایه، منطقه و اروپا باید نگاه راهبردی به این بخش داشته باشد.
وی افزود: در یک سال گذشته با آغاز دولت سیزدهم شاهد بیشترین تراکنش های مالی میان ایران و آفریقا بودیم، هر چند هنوز به آمار ایده آل دست نیافته ایم؛ اما جهت برای توسعه فراهم شده است.
منبع: همشهری آنلاین