طرز تهیه کله پاچه در خانه

به گزارش مجله زیبایی زندگی، کله پاچه یکی از کهن ترین غذاهای ایرانی است که طعم خاص و غنی آن، طرفدارانش را شیفته خود نموده. این غذای سنتی که در تمام نقاط ایران محبوبیت دارد، بیشتر به عنوان صبحانه گرم و مقوی سرو می گردد و انرژی کافی برای آغاز روز فراهم می نماید. طرز تهیه دیگر صبحانه های مقوی را نیز در خبرنگاران بخوانید.

طرز تهیه کله پاچه در خانه

جالب است بدانید که مردم حتی برای افطار ماه رمضان هم از کله پاچه استفاده می نمایند. این غذای پرچرب و پرانرژی از طبخ کله و پای گوسفند تهیه می گردد و با ترکیب ادویه های معطر و زمان پخت طولانی، بافت و طعمی فراموش نشدنی پیدا می نماید. در ادامه این دستور پخت از خبرنگاران می خواهیم شما را با طرز تهیه کله پاچه آشنا کنیم و نکات طلایی پخت این غذای سنتی و پرانرژی را با شما در میان بگذاریم.

  • کله و پاچه گوسفند 1 دست (شامل یک کله و چهار پاچه)
  • نخود 1 پیمانه
  • پیاز میانه 2 عدد
  • سیر 4 حبه
  • زردچوبه 1 قاشق چای خوری
  • فلفل سیاه 1 قاشق چای خوری
  • چوب دارچین 2 عدد
  • برگ بو 2 عدد
  • زنجبیل پودر شده نصف قاشق چای خوری (اختیاری)
  • نمک به اندازه لازم

مراحل طرز تهیه کله پاچه

مرحله اول: آماده سازی نخود

شب قبل از طبخ، نخودها را در کاسه ای از آب ولرم قرارداده و اجازه دهید خیس بخورند. این کار باعث کاهش زمان پخت و بعلاوه کاهش نفخ نخود خواهد شد. در طول شب چند بار آب نخودها را تعویض کنید تا خاصیت نفخ زای آن ها کمتر گردد. نخود نقش بسیار مهمی در خوشمزه شدن کله پاچه دارد و یاری می نماید بوی نامطبوع آن کاهش یابد.

نکته: یکی از روش های رایج تهیه کله پاچه تهیه آن بدون نخود است، بنابراین اگر می خواهید که نخود نداشته باشد، می توانید آن را حذف کنید.

مرحله دوم: تمیز کردن کله پاچه

تمیز کردن کله پاچه مهم ترین مرحله این فرآیند محسوب می گردد. اگر از قصاب خریداری نموده اید، احتمالا تا حدودی تمیز شده، اما باز هم احتیاج به تمیزکاری بیشتر دارد.

ابتدا کله و پاچه ها را در آب سرد بشویید. سپس کله را چند بار محکم به زمین بکوبید تا ضایعات درون حفره های بینی به طور کامل خارج گردد. برای تمیز کردن دندان ها از برس نرم یا مسواک استفاده کنید.

برای حذف موهای به جای مانده، کله را در آب جوش قرار دهید تا موها سست شوند، سپس با دست یا چاقو آن ها را جدا کنید. برای موهای ریز می توانید از روش روسوز (سوزاندن با شعله) استفاده کنید.

مرحله سوم: آغاز فرآیند پخت

کله و پاچه های تمیز شده را داخل یک قابلمه بزرگ قرار دهید. آب کافی اضافه کنید تا سطح آب چند بند انگشت بالاتر از کله و پاچه باشد. قابلمه را روی حرارت زیاد قرار دهید تا آب سریع به جوش بیاید.

وقتی آب جوش آمد، کف های قهوه ای رنگی که روی سطح آب ظاهر می شوند را کاملا بردارید و دور بیندازید. این کار باعث خواهد شد کله پاچه بوی نامطبوع نداشته باشد و طعم آن بهتر گردد. بعد از برداشتن کف ها، آب قابلمه را خالی کنید و مجددا آب تازه اضافه کنید. این بار آب را تا دو سوم کله و پاچه بریزید.

مرحله چهارم: اضافه کردن مواد طعم دهنده

پس از برداشتن کف ها، پیازها را چهار قاچ نموده و به همراه سیرهای له شده، نخودهای خیس خورده، چوب دارچین، زردچوبه، فلفل سیاه، زنجبیل و برگ بو به قابلمه اضافه کنید. هرگز در این مرحله نمک اضافه نکنید، چون باعث سفت شدن گوشت و افزایش زمان پخت خواهد شد.

مرحله پنجم: پخت طولانی

حرارت را روی کمترین درجه ممکن تنظیم کنید و اجازه دهید کله پاچه به مدت 5 تا 8 ساعت آهسته بپزد. در این مدت، گوشت کاملا نرم شده و روغن طبیعی آن بیرون می آید که همین عامل طعم خاص کله پاچه را ایجاد می نماید.

در 30 دقیقه آخر پخت، نمک را اضافه کنید تا طعم غذا متعادل گردد. در 30 دقیقه آخر پخت می توانید نصف قاشق چای خوری زعفران دم نموده اضافه کنید تا عطر و رنگ فوق العاده ای به کله پاچه بدهد.

مرحله ششم: سرو

کله پاچه آماده را در ظرف مناسب بکشید. می توانید گوشت را از استخوان جدا کنید یا همان طور کامل سرو کنید. این غذا را با نان سنگک داغ، لیمو ترش تازه و سبزی خوردن میل کنید. بعضی دوست دارند همراه با کله پاچه، نوشابه و یا دوغ هم مصرف نمایند.

نکات تکمیلی برای طرز تهیه کله پاچه خوشمزه

کله پاچه غذایی است که ترفندها و نکات زیادی برای خوشمزه شدن آن وجود دارد. در ادامه با نکات طلایی برای بهتر شدن طعم این غذای اصیل آشنا می شوید.

طرز تهیه کله پاچه در زودپز

اگر وقت کمی دارید، می توانید از زودپز استفاده کنید. تمام مواد را داخل زودپز قرار دهید، درب آن را محکم ببندید و اجازه دهید به مدت 2 تا 3 ساعت با حرارت ملایم بپزد. این روش زمان را کاهش می دهد، اما طعم آن کمی متفاوت از روش سنتی خواهد بود.

تشخیص کله پاچه گوسفند از بز

هنگام خرید، برای تشخیص کله پاچه گوسفند از بز، به کناره های چشم کله نگاه کنید. کله گوسفند چشم های درشت تر و فاصله بیشتری بین آن ها دارد، در حالی که کله بز چشم های کوچک تر و نزدیک تر به هم دارد. بعلاوه دقت کنید که کله تازه باشد تا موهای آن در آب جوش به راحتی کنده گردد.

کله پاچه بدون نخود

اگر نخود را دوست ندارید، می توانید بدون آن هم کله پاچه تهیه کنید. در این حالت فقط پیاز، سیر، کله پاچه، ادویه ها و برگ بو را با آب کافی بپزید. البته استفاده از نخود یاری زیادی به کاهش بوی کله پاچه می نماید و باعث لعاب دار شدن آن می گردد.

طرز تهیه کله پاچه با قلم گاو

برای تنوع بیشتر، می توانید در ابتدای پخت دو قلم گوسفند (قسمت زیر زبان) را هم به مواد اضافه کنید. این کار طعم غنی تری به غذا خواهد بخشید و بافت آن را متنوع تر خواهد ساخت.

کله پاچه با طعم های مختلف

بعضی خانواده ها برای عطربخشی بیشتر، در 30 دقیقه آخر پخت نصف قاشق چای خوری زعفران دم نموده اضافه می نمایند. بعلاوه می توانید به جای نخود از بلغور گندم یا گندم درشت استفاده کنید تا بافت متفاوتی پیدا کند.

استفاده از ترکیب ادویه مخصوص

برترین ترکیب ادویه برای کله پاچه شامل زردچوبه، فلفل سیاه، دارچین، زنجبیل و برگ بو است. می توانید کمی لیمو عمانی هم در آخرین 30 دقیقه پخت اضافه کنید تا عطر خاصی به غذا ببخشد.

مراقبت های بهداشتی و نکات مهم درباره سرو کله پاچه

  • کله پاچه غذایی بسیار چرب و پرکالری است که برای افراد مبتلا به کلسترول بالا، نقرس یا اسید اوریک بالا توصیه نمی گردد. بعلاوه بهتر است هرگز در وعده شام میل نگردد، چون هضم آن موقع بر و سخت است.
  • پس از خوردن کله پاچه، حتما چای دارچین بنوشید تا یاری کند معده بهتر آن را هضم کند. بعلاوه در صورت امکان، آن روز فعالیت بدنی داشته باشید تا انرژی زیاد این غذا مصرف گردد.
  • در تمیز کردن کله پاچه حتما باید کیسه مویی را که در زیر پوست ناخن ها واقع شده است بیرون بیاورید. بعلاوه در وسط مغز گوسفند یک غده غیرخوراکی وجود دارد که باید پس از پخت آن را خارج کنید.

لذت طعم اصیل کله پاچه در خانه

کله پاچه یکی از آن غذاهای خاص است که هر خانواده ای روش مخصوص خود را برای طبخ آن دارد. با تجربه و آزمایش، شما هم می توانید فرمول شخصی خود را پیدا کنید و صبحانه ای فراموش نشدنی برای خانواده تهیه کنید. اگر به غذاهای سنتی ایرانی علاقه دارید، پیشنهاد می کنیم این مقاله درباره انواع آش های محلی را در خبرنگاران بخوانید.

اگر شما هم کله پاچه را با روش خاصی تهیه می کنید یا نکته ای برای بهتر شدن طعم آن دارید، راضی می شویم در بخش نظرات تجربه خود را با ما و سایر علاقه مندان به اشتراک بگذارید. شاید روش شما الهامی برای دیگران باشد!

منبع: کتاب کاله
انتشار: 19 خرداد 1404 بروزرسانی: 19 خرداد 1404 گردآورنده: beauty-of-life.ir شناسه مطلب: 2472

به "طرز تهیه کله پاچه در خانه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه کله پاچه در خانه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید